Kasap Bıçağı Nasıl Olmalı?

10-02-2020 10:24
Kasap Bıçağı Nasıl Olmalı?

Bıçak Seçimi Etkileyen Faktörler Neler?

 

Evet, yüzyıllardır kullanılan basit bir tasarım, ama bugün bile günlük hayatın vazgeçilmezi. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bıçakların insan hayatındaki yeri başka bir alternatif tarafından kolay kolay dolmayacak gibi duruyor.

Bugün farklı amaçlara hizmet eden onlarca farklı bıçak modeli söz konusu. Bunlardan en çok kullanılanı ise şüphesiz, gıda hazırlamada kullanılan kasap bıçakları. Peki, Kasap Bıçağı Nasıl Olmalı? Kasap bıçaklarını seçerken nelere dikkat edilmeli?

 

Bıçak Boyutu

 

Bıçağın sahip olduğu uzunluk, kullanışlılığı etkileyen unsurların başında geliyor. Bu noktada uzunluğu; kesici kısım uzunluğu ve toplam uzunluk şeklinde iki ayrı noktadan ele alabiliriz.

Kesici kısmın ve/ veya bıçağın tamamının gereğinden uzun ya da kısa olması, işlevin başarıyla yerine getirilmesini zorlaştırır. Hangi uzunluğu seçeceğiniz, bıçağın türüne, ne tür işlemler için daha çok kullanılacağına bağlı olarak değişecektir. Mutfakta da kullanılabilecek kasap bıçakları için 11 cm, 13 cm, 14 cm, 16 cm, 18 cm, 20 cm gibi bıçak boyuna sahip ürünler arasında tercih yapılabilir. Bunlarda tam boy olarak 25 cm, 27 cm, 28 cm, 29 cm, 30 cm, 31 cm, 34 cm gibi ölçüler, kullanışlılık konusunda sorun çıkarmayacaktır.

 

Bıçak Çeliğinin Niteliği

 

Kesme işlevinin performansı ve bıçağın kullanım ömrü üzerinde bıçak çeliğinin güçlü bir etkisi var. Piyasada pek çok çelik çeşidi bulabilirsiniz. Bunlar arasında doğru seçimi yapabilmek için fiziksel yapının özelliklerini değerlendirmeniz çoğu kez yeterlidir. Çelik sert yapılı olmalı ama kırılmaya karşı direnç için belli seviyede esneklik de önemli.

Çelik malzeme ürün haline getirilirken ısıl işlemden geçer. Metalin özelliklerini değiştiren bu işlem, çeliğin sertlik derecesi, tane yapısı gibi özelliklerini şekillendirir. İşlem üç ana aşamadan oluşur; ısıtma, ısıtılan sıcaklıkta belirli süre bekletme ve soğutma. Isıl işlemle çeliğe hedeflenen özelliklerin kazandırılması için üretim aşamasında bekletme sıcaklığı, soğutma biçimi ve süresinin doğru belirlenmesi gerekiyor.

Kesici kısmın paslanmaz olması, kullanışlılığı arttıran faktörlerden bir diğeri. Isıl işlem görmeyecek gıdaya temas edecek bıçaklarda paslanmazlık, sağlık açısından da önemli.

Son olarak bıçak çeliğinin et kalınlığını değerlendirmenizde yarar var. Uzun bıçak boyu, çelikte daha fazla kalınlık gerektirmekte.

 

Bıçak Sapı

 

Kullanışlılık, bıçak sapını da ilgilendiriyor.

Bıçağı daha rahat tutmak, sıkıca kavramak ve işlem yaparken yaralanmayı, parmakların yorulmasını önlemek için sapın ergonomik yapıda olması lazım. Bıçak sapının avucunuza tam oturduğundan emin olun.

 

Kaliteli ve Kullanışlı Bıçaklar Burada!

 

Kasap Bıçağı Nasıl Olmalı sorusu, ideal bıçağa nereden ulaşılacağı konusunu da gündeme getiriyor.

Yüksek performans sergileyecek döner bıçakları, mutfak bıçakları ve satır çeşitleri Online Av Malzemeleri’nde. Türkiye’de imal edilen ürünler, %100 yerlidir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.