Çömlek Nasıl Temizlenir?

06-01-2020 09:20
Çömlek Nasıl Temizlenir?

Çömlek Kap Temizliğinde Bunlara Dikkat Edin

 

Çömlek kaplarda pişen yemeklerin tadı dillere destandır. Bu eşsiz lezzetin keyfini uzun süre çıkarabilmek için çömlek temizliğinde dikkatli olmalısınız. Hassas bir malzeme olan toprak, kendine özgü temizlik yöntemleri gerektirir.

Peki, Çömlek Nasıl Temizlenir? Çömlek kapları yıkarken nelere dikkat edilmeli?

 

Yeni Çömlek Kabı Kullanmaya Başlamadan Önce…

 

Yeni satın aldığınız çömlek kabı kullanıma hazır durumda değilse, pişen yemeğe toprağa özgü rahatsız edici bir aroma karışabilir. Bunu önlemek için kabı kullanmadan önce içini ve dışını, varsa kapağını, herhangi bir yemeklik sıvı yağ ile tamamen yağlayın. Ardından minimum 180 santigrat derecede ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat boyunca kabı ısıtın.

Kabı fırından çıkardıktan hemen sonra, soğuk bir zemin üzerine koymayın, aksi halde çatlama meydana gelebilir. Bir bez üzerine yerleştirdiğiniz kabın soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra, kabı ılık duru su ile yıkayarak kullanıma hazır hale getirin.

 

Daha Sonraki Temizliklerde…

 

Yemek piştikten hemen sonrası, yani kabın henüz sıcak olduğu durum, temizlik için uygun değildir. Kabı yıkamaya başlamadan önce soğumasını bekleyin.

Bulaşığın kirlilik derecesine göre ılık ya da sıcak suyla silmek, çoğu kez temizlik için yeterlidir. Çömlek kapların temizliğinde bulaşık deterjanı gibi kimyasal ürünleri kullanmaktan kaçının. Toprak malzeme, bu tür maddeleri kolayca içine çekecektir. O yüzden, ne kadar durularsanız durulayın, deterjan kalıntısı tam olarak giderilmez. Bu da yemek pişirme sırasında kimyasal maddelerin besine, oradan da insan vücuduna geçmesi anlamına geliyor. Ayrıca deterjan kalıntısı, yemeğin aromasını da bozacaktır.

Kap içinde sıcak suyla çıkmayan lekeler söz konusuysa, su eklenerek macun kıvamına getirilmiş bir miktar karbonatla kabın silmeyi deneyin.

 

Hassas Temizlik Araçları Kullanın

 

Toprak materyal kolayca zarar görebilir. O yüzden, çömlek ürünlerini kullanırken ve temizlerken en çok bu gerçeği göz önüne almalısınız.

Kabın zarar görmemesi için yumuşak yapılı araçlar tercih edin. Sünger, bez ya da yumuşak uçlu fırçalar işinize yeterince yarayabilir. Yanmış yemek artıkları söz konusuysa bunları çıkarmak için metal bulaşık tellerini kesinlikle kullanmayın. Bunun yerine, bir miktar sıcak suyu kabın içinde bekleterek, yanık artıklarının yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

 

Bulaşık Makinesini Kullanmayın!

 

Çömlek Nasıl Temizlenir sorusu, çömlek kapların bulaşık makinesinde yıkanıp yıkanamayacağı konusunu da gündeme getiriyor.

Topraktan üretilen kaplar, bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildir. Bu, hem kabın zarar görmesine yol açabilir hem de yıkamada kullanılan kimyasal temizleyicilerin kaba nüfuz etmesine sebep olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.